Vrijwilligers onderhouden het ‘groen’

1 februari 2020

|

by: Zeilfort Kudelstaart

Vrijwilligers onderhouden het ‘groen’

Vrijwilligers onderhouden de buitenruimte op het fortterrein

“Zeilfort heeft inmiddels meer dan 160 zaailingen van bomen ‘gered’ en laten herplanten in Nederland”, zegt Martijn de Liefde, beheerder van het fort. “Het zorgvuldig omgaan met de natuurwaarden is een belangrijke voorwaarde bij het beheer en de ontwikkeling van het forteiland”, vervolgt hij.

 

Samenwerking met MEERGroen

MeerGroen is een organisatie die in 2011 is opgericht en zich sindsdien inzet voor hoogwaardig ecologisch groen en duurzaamheid. Dit doen zij samen met betrokken en actieve vrijwilligers. Zo ook bij Zeilfort Kudelstaart waar in de buitenruimte wordt gewerkt aan het ‘groen’.

MEERGroen heeft inmiddels 13 jaar ervaring met het verzamelen, opkweken van zaailingen en herplanten van zo’n 100 verschillende veelal inheemse planten- en bomensoorten. Zij helpen ons met het trekken van zaailingen en het opkweken daarvan, zodat deze opnieuw kunnen worden gebruikt op het eiland, of worden geschonken aan het project MeerBomenNu.

 

Essentakziekte

Wij hebben een ecoloog met 50 jaar ervaring in ecologisch bosbeheer en betrokken bij het beheer van de buitenruimte van Fort Kudelstaart gevraagd te bekijken of de essen – Fraxinus Excelsior – op het fort, die daar als zaailingen zijn opgekomen met een leeftijd van tussen 2 en 50 jaar oud, massaal te lijden hebben van de essentakziekte.

Zijn bevindingen: In heel Nederland en ook op het fort is dit proces ongeremd aan de gang. Het begint bij de bladeren, dan de kleinere takken en uiteindelijk gaan de meeste bomen geheel ten onder. Kap is -totdat er effectieve bestrijdingsmethode ontwikkeld is- op dit moment de enige remedie.

Alle zaailingen die op het fort te vinden zijn, worden bekeken. Als ze niet zijn aangetast door de essentakziekte, worden deze zaailingen uit de grond gehaald en daarmee ‘gered’. Al meer dan 160 gezonde zaailingen van het fort worden nu elders opgekweekt en worden door de Stichting Meer Bomen Nu over heel Nederland verspreid.

 

Vrijwilligers voor het onderhoud van het ‘groen’.

De vaste vrijwilligersgroep komt elke week op maandagmiddag op het fort bijeen om aan dit onderhoud van de buitenruimte te werken. En naast lekker werken in de natuur is het ook nog eens heel gezellig.

Vrijwilligers gevraagd

Als u de ‘Groengroep Zeilfort’ ook wilt helpen met het opknappen van de buitenruimte, meld u dan aan bij Erik, per telefoon 06-10767630 of e-mail: [email protected]