2e Zandrace “De strijd om de Westeinderscheg” (2022)

10 juli 2022

|

by: Zeilfort Kudelstaart

|

Categories: Nieuws

2e Zandrace “De strijd om de Westeinderscheg” (2022)

De tweede editie van de Zeilfort Zandrace was weer een succes. Deze 2e race is gehouden op vrijdag 1 en zaterdag 2 juli jl.

De Fortgracht speelt een cruciale rol tijdens de Zandrace. Dat is namelijk de plek waar de zeilende vrachtschepen starten, weer terugkomen om zonder gebruik van de motor (dus CO2-neutraal) voor de wal gaan om hun lading op te halen. 24 uur lang is het een komen en gaan van historische schepen, alsof de tijd heeft stilgestaan.

De bemanning moet elke keer op het fort 10 zakken zand vullen.

Deze geladen zandzakken brengen ze zelf aan boord en leveren de zakken zand af op 2 verschillende locaties op de Westeinderplassen.

Punten zijn te winnen door een korte (1), een middellange (2) of een lange route (3) te varen zonder motor. Extra punten zijn te verdienen als een schip zowel route 1, als 2 en 3 heeft gevaren.

 

Loting en startsein van de 24-uurs wedstrijd

Op vrijdagmiddag waren de deelnemende historische schepen in de fortgracht.  Om 16.00 uur is de loting verricht door de heer Robert van Rijn, wethouder van de Gemeente Aalsmeer. Een loting waarin wordt bepaald welk schip als eerste, tweede, et cetera mag vertrekken. Mevrouw Esther Rommel, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, gaf om 19.00 uur het startsein met een prachtige koperen scheepsbel. 

Waarom zand laden en elders afleveren?

Voordat met de bouw van het Fort Kudelstaart gestart kon worden (rond 1890), werd de slappe ondergrond (veen) uitgegraven en vulde men het gat op met een enorme hoeveelheid zand. Dit zand werd geheel of gedeeltelijk vervoerd vanaf de duinen rond IJmuiden met zeilende vrachtschepen. Zo´n 130 jaar later is een deel van dat zand nu weer symbolisch verplaatst.

Tijdens de nacht

Bakkerij Vooges, uit Aalsmeer, sponsorde heerlijke broodjes, cupcakes en koekjes voor de bemanningen. Broodjes moesten nog wel even gesmeerd worden, en daarvoor draaiden onze vrijwilligers Joyce, Greet, en Marga hun hand niet om! De bemanningen waren erg blij met deze versnaperingen in de nacht.  Hartelijk dank, Bakkerij Vooges!!

De prijsuitreiking

Onder het genot van een welverdiend drankje, is de prijsuitreiking. De 2 Gebroeders zijn net als vorig jaar winnaar geworden van deze 2e Zeilfort Zandrace. Voor de archieven gingen de bemanningen nog even op een groepsfoto.

© John van Loon, fotografie

© John van Loon, fotografie

Informatie over De Westeinderscheg

In de poterne was een stand ingericht door de provincie Noord-Holland waar nadere informatie werd gegeven over de Westeinderscheg. 

De nieuwe Westeinderscheg loopt vanaf het IJ, door de Schinkel, langs de Oeverlanden en het Amsterdamse Bos via de Bovenlanden naar de Westeinderplassen. Het is de negende scheg van Amsterdam. Het gebied is momenteel versnipperd en incompleet, terwijl er kansen liggen op het gebied van water, natuur, recreatieve verbindingen en versterking van cultureel erfgoed. Bij de ontwikkeling van de Westeinderscheg werkt de provincie samen met onder andere Haarlemmermeer, Amsterdam en Amstelveen, het Hoogheemraadschap Rijnland en vele andere lokale organisaties en partijen, waaronder ook Zeilfort Kudelstaart.

© John van Loon, fotografie

De Martien

Op vrijdagmiddag heeft mevrouw Rommel, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland ‘de Martien’ verwelkomd op het fortterrein door een lint door te knippen. Dit zogeheten bokje zal als een leer-werkproject op het fortterrein worden gerenoveerd en weer in de vaart worden gebracht.

© John van Loon, fotografie

Wat is De Martien?

Op 4 oktober 2017 werd op de Westeinderplassen met behulp van 2 kraanschepen een wrak van een uniek vrachtscheepje boven water gehaald. Het betrof een zogeheten bokje uit 1903; volgens de registratienummers is de laatst bekende naam Martien. Deze stalen bokjes werden vroeger o.a. gebruikt om de Aalsmeerse seringeneilanden op te hogen met grond uit o.a. Vinkeveen. Ook werden ze gebruikt om de seringen van de seringeneilanden te vervoeren naar de kassen in en rond Aalsmeer.

De bedoeling is het scheepje weer geheel op te knappen, mogelijk als leer-werkproject, en daarna te gebruiken voor rondvaarten, natuureducatie, leren van oude zeiltechnieken aan de jeugd, etc.  De thuishaven van De Martien wordt het Zeilfort in Kudelstaart. Zowel het Fort als de Martien stammen uit het begin van de 20e eeuw (respectievelijk 1906/1903) en beide zijn cultureel erfgoed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reddingsbrigade

Om de veiligheid op het terrein en op het water tijdens dit evenement te waarborgen, was de Reddingsbrigade 24 uur aanwezig. “Help, man overboord’ hoorden we opeens. De Reddingsbrigade liet met deze demonstratie zien hoe dat redden in z’n werk gaat. Goed en wel weer gered, viel er opnieuw iemand in het water. Wat een leuk toneelspel!! Ook deze persoon, “die een meerval aan z’n teen had”, werd met succes uit het water gehaald.  [foto’s van Herman Veldman, Reddingsbrigade]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat is er aan de hand op het fort? ……. dacht de politie. Zij kwamen ook even een kijkje nemen, en wensten de deelnemende schepen alle succes!