3D-foto-expositie Hollandse Waterlinies door andere bril

10 februari 2022

|

by: Zeilfort Kudelstaart

|

Categories: Nieuws

3D-foto-expositie Hollandse Waterlinies door andere bril

Kom kijken naar deze 3D-Waterwerken-tentoonstelling “De Hollandse Waterlinies door een andere bril!

De reizende 3D-foto-tentoonstelling is te bezichtigen op Fort Kudelstaart, Kudelstaartseweg 96, Kudelstaart, vanaf 18 februari t/m 3 april op elke donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Op zaterdag- en zondagmiddag kunt u om 15.00 uur ook een rondleiding in en om het fort boeken voor 10 euro per persoon; aanmelden op: [email protected].

De fototentoonstelling vertelt het verhaal van het unieke watermanagementsysteem van het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Zo noemen we de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen.  Hier hoort ook  Fort Kudelstaart bij. Dit fort maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam bestaat uit meerdere verdedigingswerken rondom Amsterdam. Van Pampus tot Edam is er een ring an 135 km met 42 forten, batterijen en vestingswerken. De Hollandse Waterlinies waren meer dan 100 jaar lang het geheime verdedigingswapen van ons land was. Op grote panelen kunt u met een wegwerp-3D-bril de waterwerken in een ruimtelijk en realistisch beeld bekijken.

3D-Waterwerken-tentoonstelling

Door inzet van de ingenieuze waterwerken van de Hollandse Waterlinies konden de laaggelegen polders systematisch tot kniehoogte onder water worden gezet waardoor de vijand werd tegengehouden. De toelichtingen bij deze expositie zijn verzorgd door het Kenniscentrum Waterlinies. Twee jaar lang werkten de fotografen belangeloos mee aan dit project. De expositie is onderdeel van het themajaar Ode aan het Landschap Hollandse Waterlinies. Tijdens dit themajaar zijn er veel activiteiten om inwoners kennis te laten maken met de geheimen, verhalen, natuur en bijzondere objecten van het waterlinielandschap.

Watermanagement

Het watermanagementsysteem bestond uit een doordachte combinatie van honderden inlaatsluizen, damsluizen, waaiersluizen, toevoerkanalen en liniedijken, inclusief het gebruik van de normale civiele schutsluizen, gemalen en polderdijken. Hiermee kon ter verdediging een strook land van ongeveer drie tot vijf kilometer breed tot kniediep onder water worden gezet. Te diep voor man en paard, te ondiep voor boten. Een groot deel van de voornamelijk kleine en speciaal gebouwde militaire waterwerken is nog aanwezig in het linielandschap. Ze zijn vooral te vinden in het gebied tussen de forten.

Toen & Nu

Impressie van de reizende fototentoonstelling

De inundatiewerken van de beide linies droegen bij aan onze militaire afschrikking. Nu zijn het grotendeels open groene gebieden met vele fiets- en wandelroutes. Ontdek de waterwerken en laat je verrassen door het meesterschap in watermanagement dat in de 19de eeuw zo’n belangrijke rol speelde in de verdediging van het Koninkrijk der Nederlanden.