Artikel AalsmeerLokaal

8 juli 2021

|

by: Zeilfort Kudelstaart

|

Categories: Nieuws

Artikel AalsmeerLokaal

 

Aalsmeer, 08-07-2021 – Tekst: Romy Veul

Update Zeilfort Kudelstaart & enthousiaste ondernemers gezocht!

Bijna een jaar geleden interviewden we Martijn de Liefde, fortwachter van Zeilfort Kudelstaart. En nu, één jaar later, is er veel veranderd. Helaas is Zeilfort Kudelstaart nog altijd in afwachting van een Raad van State-uitspraak die zal bepalen of de plannen mogen doorgaan. Maar tot die tijd staan de ontwikkelingen niet bepaald stil. Zo wordt er een uniek cultureel en recreatief spel geopend met als thema water, kun je bij het fort leren suppen en is er uitgebreid onderzoek gedaan naar onder meer verduurzaming van het fort. De hoogste tijd voor een update én voor een oproep voor enthousiaste Aalsmeerse en Kudelstaartse ondernemers!

Update over de plannen

“Over het algemeen is heel enthousiast gereageerd op de plannen van Zeilfort Kudelstaart om het fort uit te bouwen tot een unieke watersportlocatie en een toegankelijke plek voor publiek”, zegt De Liefde. “Dit blijkt ook uit een rondvraag van studentonderzoekers onder inwoners van Aalsmeer en Kudelstaart”.

“Maar,” zo vervolgt hij, “helaas laat de opening nog even op zich wachten. Het fort is nog in afwachting van de uitspraak van de Raad van State over de plannen. Die uitspraak wordt niet eerder dan volgend jaar verwacht. Maar het team van Zeilfort Kudelstaart laat zich daardoor niet uit het veld slaan. Totdat duidelijk is of de plannen mogen doorgaan, heeft het fort diverse mooie tijdelijke activiteiten opgezet in samenwerking met lokale ondernemers”.

Fort als onderdeel van de Westeinderscheg

Het fort vormt in de nieuwe plannen van de provincie Noord-Holland een onderdeel van de Westeinderscheg. De Westeinderscheg is een groene strook die loopt vanaf het IJ via de Bovenlanden naar de Westeinderplassen. Met dit gebied wil de provincie meer rust en natuurbeleving realiseren rondom Amsterdam.

Onderzoek door studenten

We stipten het net al aan: twee maanden lang hebben 21 studenten onderzoek gedaan op het fort. Thema’s waarnaar zij onderzoek deden, zijn onder meer de duurzaamheid, energievoorziening en duurzame energieopwekking, betrokkenheid van de buurt bij de plannen en tijdelijke pop-upactiviteiten. Dit onderzoek werd verricht namens Amsterdam Metropolitan Solutions, in samenwerking met TU Delft, Wageningen University en internationale studenten uit de Verenigde Staten.

De Liefde licht toe: “De studentonderzoekers hebben ook uitgebreid gekeken hoe het fort opnieuw kan vergroenen als de parkeerkelder eenmaal is gebouwd op het forteiland, en als de wallen in de originele staat van 1906 teruggebracht worden. Verder hebben de studentonderzoekers buurtbewoners gevraagd naar hun mening over het fort Daaruit bleek dat veel buurtbewoners maar één prangende vraag hebben: ‘Wanneer gaat het fort eindelijk open?’.”

Fort K.: dé interactieve beleving in en om het fort

Het fort gaat dus heel binnenkort open, maar dan wel voor tijdelijke pop-upactiviteiten. Zo kun je vanaf eind juli rondom het fort een uniek cultureel en recreatief spel spelen, Fort K. genoemd, met als thema water. Al spelende leer je over de functie en verleden van het fort, over de Stelling van Amsterdam en over de kracht en het nut van water. Kortom: een unieke ervaring op een unieke, historische locatie! Daarna kun je nog een glimp opvangen van de toekomst van het fort.

Het verhaal van het spel in het kort? “Het geheimzinnige genootschap ‘Activae Aqua Alsmare’ heeft het fort gekraakt om onderzoek te doen naar het bijzondere water dat eronder ligt opgeslagen. Ga in 1 of 2 teams de uitdaging aan om het fort binnen te dringen en dit genootschap uit het fort te verdrijven. Welk team lukt dit als eerst binnen 75 minuten?”

Medio juli zal het fort voor deze tijdelijke culturele beleving zijn deuren openen – enkel op afspraak. Je kunt nu al je plek reserveren via www.turfaalsmeer.nl/reserveringen/Fort K. Wees er snel bij!

Leren suppen in de fortgracht

Daarnaast kun je op afspraak leren suppen in de fortgracht bij de Sup Sup Club in het fort. Onder de toepasselijke slogan ‘Zeilfort SUPported by Sup Sup Club’ kun je bij het trainingscentrum de fijne kneepjes van het suppen leren. Het fort wil zich ontwikkelen tot hét trainingscentrum voor wedstrijdsuppers, zeker nu suppen een officiële wedstrijdsport wordt.

Ook watersportverenigingen/-groepen en dergelijke zijn van harte welkom, bijvoorbeeld voor trainingen en/of zeilwedstrijden. De NL-surfteam heeft vanuit het fort verschillende trainingen gehouden; de Zeilschool Aalsmeer maakt graag gebruik van de fortgracht voor hun zeilleerlingen, en onlangs is een 24-uurs zeilwedstrijd gehouden voor varend erfgoed.

Innovatieve ondernemersideeën welkom

Heb jij naast het suppen en het interactieve spel ook een innovatief idee? Het team Zeilfort Kudelstaart staat open voor ondernemers die samen met het Zeilfort in deze periode met alleen recreatieve en culturele evenementen (geen horeca) mooie initiatieven willen opzetten. Heb je een mooi idee waarover je samen met het team van het fort wilt sparren? Laat het ook dan vooral weten via [email protected].

Ligplaatsen in de haven

Verder is er ruimte voor zeilers om een ligplaats in de haven te verkrijgen. Er is weliswaar een wachtlijst, maar zodra de plannen zijn goedgekeurd en de uitbreiding van ligplaatsen mag worden gerealiseerd, hebben we weer plek. Lijkt dat jou wat? Mail dan naar [email protected].

Groen-groep

Mocht je tijd en zin hebben om mee te helpen de groenvoorziening in de buitenruimte van het fort te onderhouden, geef je op als vrijwilliger voor de ‘Groen-groep’ bij havenmeester Erik Ridderbos. Dat kan via 06 – 10 76 76 30 of [email protected].